Sinds 2016 doe ik met regelmaat aan Bijbelstudie. Onderhand kan ik het echt wel een hobby noemen. Dit klinkt waarschijnlijk vrij bizar voor vele. Een jaar of twee geleden ontdekte ik de podcast: ‘Dit is de bijbel’. David Boogerd gaat in gesprek met een theoloog over moeilijke thema's in de bijbel. In de podcast werdt er gezegd ' We doen dit om vandaag de dag te verwoorden hoe het Christendom in elkaar zit.' Precies dat maakt Bijbelstudie en deze podcast zo interessant. Er werkelijk achter komen hoe alles in elkaar zit, dat is onbegonnen werk. Tijdens het lezen van de bijbel is zwart wit denken uitgesloten. Helaas gebeurt dit in mijn ogen veel te veel. Ik denk dat dit komt, omdat mensen altijd opzoek zijn naar zekerheid. Met regelmaat worden er Bijbelteksten totaal uit hun context getrokken om iets 'te bewijzen'. Ook (ex)christenen haken af bij bepaald uitspraken en overtuigingen die hen in het verleden is aangeleerd.
Mij is geleerd dat je elke zin in de bijbel zeventig maal zeven keer kunt uitleggen. Dus feitelijk kunnen er geen harde uitspraken gedaan worden. Het is dan ook niet voor niets een geloof. Ik geloof zelf dat God een diepere dimensie is. Iets waar wij ons totaal geen beeld bij kunnen vormen. Een vertaling kan zijn de drie-eenheid. (De podcast die ik vandaag aan het luisteren was ging over de drie-eenheid zie foto.) Voor mij is dit dan ook de reden dat ik mijzelf een Christen noem. Het lastige aan deze titel is dat ik met regelmaat christen tegen kom waarmee ik mij niet wil identificeren. Er zijn mensen die precies denken te weten hoe het zit en dit kan mij enorm irriteren. Heb ik zelf wel eens die houding gehad? Ja absoluut! Had ik dit op dat moment door, nopes nee, helaas niet.
Een groot voordeel van ouder ( en wijzer 😉) worden vind ik dat ik bewuster en beter wordt in ruimer denken. Toen ik jong was lazen mijn ouders na het eten altijd uit de bijbel. Als kind kon ik mij dood irriteren aan Jezus zijn vage uitspraken. Ik kon dan echt boos worden als ik zijn bizarre vergelijkingen niet snapte. Gefrustreerd vroeg ik mij dan af: ‘Wil jij dat we jou niet begrijpen? Zeg gewoon wat je te zeggen hebt of houd je mond.’ Nu realiseer ik mij dat het antwoord veel breder, hoger, dieper 3D achtiger in elkaar zit. Die ruimte geeft lucht en vrijheid. Sommige momenten begrijp ik een glimp van het verhaal en op dat moment voel ik mij een ontdekking rijker. Er achter komen hoe het allemaal in elkaar zit, ga ik hier in dit leven niet doen. Filosoferen en het verhaal achter het verhaal ontdekken vind ik het mooie aan Bijbelstudie. Met het bewust zijn dat de antwoorden voor het hier en nu gelden.
Commenti